دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

maleki S, moradi H, amanpour S. Structural analysis of key drivers affecting water stress in Iranian cities (Study case: Ahvaz metropolis). JFCV 2024; 5 (3) : 4
URL: http://jvfc.ir/article-1-327-fa.html
ملکی سعید، مرادی هوشنگ، امان پور سعید. تحلیل ساختاری پیشرانهای کلیدی موثر بر تنش های آبی در شهرهای ایران (مورد مطالعه: کلانشهر اهواز). فصلنامه چشم انداز شهرهای آینده. 1403; 5 (3)

URL: http://jvfc.ir/article-1-327-fa.html


1- دانشگاه شهید چمران اهواز ، malekis@scu.ac.ir
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:   (3313 مشاهده)
امروزه یکی از مهم‌ترین چالش‌های حال و آینده به‌ویژه در مناطق خشک جهان، مسأله کم‌آبی و در مواردی بحران ‌آب است. تنش‌های آبی در سطح داخلی کشورها نیز در بین ساکنان مکان‌های روستایی و شهری نیز به چشم می‌خورد. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل کلیدی مؤثر بر تنش­های آبی در کلانشهراهواز با تکیه بر رویکرد آینده نگاری می باشد. ابتدا با دیدی سیستماتیک و ساختاری و بر پایه مبانی نظری حاصل شده و با استفاده از روش دلفی، شاخص ها و متغیرهای تأثیرگذار بر تنش آبی در کلان‌شهر اهواز در ابعاد 5 گانه نهادی -  مدیریتی، طبیعی - زیست محیطی، سیاسی، اجتماعی - فرهنگی، اقتصادی و زیرساختی- کالبدی استخراج شد. پس از تدوین سناریوها، از طریق مصاحبه با متخصصین هر سناریو تفسیر و روایی آنها مورد بررسی قرار گرفت و پیامدهای هر سناریو تحلیل و تفسیر شد؛ در این راستا، در پژوهش حاضر برای شناسایی مهم ترین شاخص ها و متغیرهای تأثیرگذار بر آینده های امنیت آبی کلان‌شهر اهواز در افق 1420، تعداد 72 عامل کلیدی تأثیر گذار بر تنش های آبی شناسایی شد. از میان 72 عامل کلیدی شناخته‌شده، پس از پایش (ترکیب همپوشانی­ها، حذف موارد بی ارتباط و مبهم و انجام اصلاحات لازم)، در نهایت 46 متغیر تأثیرگذار تنش­های آبی بر امنیت فضاهای شهری کلان‌شهر اهواز استخراج شد. از میانِ 46 عاملِ بررسی شده 16 عامل به عنوان عوامل کلیدی مؤثر بر تنش های آبی ناشی از تغییر اقلیم در کلانشهر اهواز نقش عمده ای ایفا نموده و به عنوان بازیگران اصلی شناخته شدند. در نهایت، با بررسی نتایج، برای 16 عامل اصلی، 48 وضعیت احتمالی مشخص شد. در نهایت، 48 وضعیت احتمالی برای آیندۀ این کلانشهر در نظر گرفته شد که این وضعیت­ها طیفی از شرایط مطلوب تا بحرانی را شامل می­شدند.  2 سناریوهای قوی، 4 سناریوهای با سازگاری بالا (سناریوهای باورکردنی)، 9999 سناریوهای ضعیف که سناریوهای با سازگاری بالا (تعداد 4 سناریوی فوق)، نشان‌دهنده وضعیت حاکم مؤثر بر آینده تنش های آبی ناشی از تغییر اقلیم بر امنیت فضاهای شهری بر کلانشهر اهواز می­باشد. نتایج نشان می­دهد 4 سناریو احتمال وقوع بیشتری بر تنشهای آبی و آیندۀ کلانشهر اهواز دارند.
 
شماره‌ی مقاله: 4
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: آینده پژوهی
دریافت: 1402/9/23 | پذیرش: 1403/1/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه چشم انداز شهرهای آینده می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of vision Future Cities

Designed & Developed by : Yektaweb